Weboldal címe
Weboldal alcíme
 Z E N E K A R O K
IDE MÉG KELL EGY IDÉZET

DUNAKESZI IFJÚSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKAR


Művészeti vezetők: Kátai Katalin és Szilágyi Szabolcs Balázs

A Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (korábban Farkas Ferenc Szimfonikus Zenekar) 2008 végén alakult Kátai Katalin hegedű tanárnő vezetésével. Az iskola vonószenekarából és a hozzájuk csatlakozott fúvósokból létrejött szimfonikus zenekar első nyilvános fellépésére 2009 tavaszán kertül sor a Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola alapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen.

2010 Januárjától a szimfonikus zenekar művészeti vezetéséhez Szilágyi Szabolcs Balázs is csatlakozott, aki egyben a Farkas Ferenc Fúvószenekar vezetője is volt. 2014-ig a különböző koncerteken legtöbbször együtt szerepelt a Fúvós,- Vonós, - és Szimfonikus zenekar.

Az elkövetkező években a zenekar, illetve a zenekarból alakult kisebb kamara formációk rendszeresen szerepeltek más művészeti ágak csoportjaival, köztük a Színjátszós csoporttal (művészeti vezető: Hoványné Martikán Erika),  a következő színdarabok élőzenés zenei kiséreteként: Hamupipőke, Tánc a csillagokig, A képzelt beteg. Néptánc csoporttal (művészeti vezető: Gyúró Tamás), Gyermekkórussal (művészeti vezető: Márkus Erzsébet). 

Ezen kívül felkérésre a Dunakeszi Radnóti Miklór Gimnázium Diákszínpadának (művészeti vezetők: Lengyel István és dr.Pikli Natália) három előadásában is közreműködtek (Shakespeare: Szentivánéji álom; Vízkereszt vagy amit akartok; Brecht: A szecsuáni jólélek) 

Megalalkulása óta az együttes közel 50 sikeres koncertet adott nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. (lsd. vonós,- és kamarazenekarnál)

VONÓS,- és KAMARAZENEKAR 

Művészeti vezető: Kátai Katalin

Az együttes 2004 és 2014 között egyre nagyobb sikerrel működött a Dunakeszi Farkas Ferenc Művésezti Iskolában. Tagjai a már haladó szinten játszó vonós növendékektől kezdve a tapasztaltabb , gyakorlottabb tanulókon át egészen a "visszatérő" nagyokig mind-mind örömmel és töretlen lelkesedéssel jártak a zenekarba. Az egyre szélesedő és komolyodó repertoár egyre nagyobb tapasztalattal és lelkesedéssel szólaltatták meg a gyerekek, akiket az együttes muzsikálás élmélnye is nagyban inspirált. A növendékek a közös munka során elsajátították a kamarazenélés alapjait. Reperoárjukban megtalálhatóak voltak a zeneirodalom remekei, átiratai de betekintést nyerhettek népszerű musicalek és filmzenék világába is.

A vonószenekar számos városi, zeneiskolai, megyei és egyéb rendezvényeken lépett fel nagy sikerrel. 2014 tavaszán pedig bejutott az Országos Kamarazenekari Versenyre, valamint több alkalommal külföldön is bemutatkozott. Kétszer járt Dániában, fellépett Spanyolországban. Előadásaikat mindenhol rendkívüli elismerések övezték.

Az együttes jelenleg elsősorban a Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar keretein belül játszik, de alkalomanként egy-egy műsorszám erejéig még önállóan is megmutatkoznak, elsősorban más művészeti csoportokkal közös produkciókban.​​

Fellépések:

 • Jubileumi Gála Hangverseny a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI megalakulásásnak 40. évfordulójára (2009)
 • Farkas Ferenc Gálahangversenyek (2010, 2011, 2012, 2013, 2015)
 • A művészeti iskola évzárói (2009, 2010, 2011, 2012, 2013)
 • Dunakeszi Pedagógusnap (2009, 2010, 2011)
 • Szabadtéri koncert Fonyódon a Balaton parton (2011. augusztus 23.)
 • Dánia vendégszereplés a művészeti iskola néptánc együttesével (2011. szeptember)
 • Dunakeszi Városházi esték (2012. szeptember, 2013. június)
 • Hamupipőke - A művészeti Iskola színjátszó csoportjának előadása (2013. április)
 • 20 éves a Dunagyöngye néptáncegyüttes Jubileumi műsora (2013. július)
 • Városi Karácsonyi Hangverseny (2013.december)
 • 5 éves Jubileumi koncert (2014)
 • Nyárváró koncert - Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2014. május 10)
 • Váci Diák-nyárváró koncert (2014. június)
 • Adventi Hangverseny a Dunakeszi Koncertfúvósokkal (2014. december, 2015. december)
 • Zenei Világnap a Pólus Centerben, közös koncert a Tavasz Nőikarral (2015.Október 1.)
 • "Szerdai kis élményzene" koncert sorozat Gála hangversenye (2015. május, 2016. május)
 • Jótékonysági Hangverseny a Virtuóz vetélkedő versenyzőivel - Fellegi Dávis (gitár), Puporka Jenő (nagybőbő) Lugosi Dániel Ali (klarinét) -(2016.március 19.)

GITÁRZENEKAR 

                                  Művészeti vezetők:                                             Kökény Zsuzsanna  és Madarász József


Régi ötlet valósult meg, amikor 2009/2010-es tanévben elkezdte működésést a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI Gitárzenekara Kökény Zsuzsanna és Madarász József vezetésével.

A kezdeti összecsiszolódást követően mára már egy olyan lelkes és kiváló képességű törzsgárda alakult ki, mely képes a tagcserék okozta nehézségeken is átlendíteni a zenekart. Az évek során olyan igényes és színvonalas, már-már professzionális együttzenélést képviselnek az itt muzsikáló növendékek, mely igen komoly megmérettetés elé állítja az újonnan csatlakozó tagokat. 

Mindez magával hozta azt az eredményt is, hogy a növendékek körében már rangot jelent a gitárzenekarban játszani. Rang ez azért, mert csak komoly munkával és megfelelő technikai tudás elérésével lehet a taságot kiérdemelni. A gitáros növendékek rendszeresen hallják a gitárzenekart a koncerteken és ez érezhetően komolyabb munkára inspirálja őket.​ A hangszer sajátosságaiból adódóan, egy növendék kezében ritkán szólal meg olyan erővel és intenzitással a gitár, mint például egy fúvós hangszernél. Nem járul hozzá zongorakíséret sem, mint a hangszerek jelentős többségénél, tehát egyedül ülnek ki a színpadra a gyerekek. Mindezt ellensúlyozni tudja a zenekari muzsikálás.

A zenekar minden tanévben a gitár növendék hangversenyeket záró produkciója.​

További fellépések:

 • Farkas Ferenc Gálahangversenyek (2009; 2010; 2011; 2012; 2013; 2015; 2016)
 • Családi nap (2009; 2010; 2011; 2012; 2013;)
 • Közös koncert a Marcato gitárzenekarral - Fóti művészeti iskola (2012. május)
 • Adventi hangverseny - Dunakeszi Jézus Szíve Templom (2012. december 2.)
 • Nyárváró koncert - Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (2014. május 10)
 • Jótékonysági Hangverseny a Virtuóz  vetélkedő versenyzőivel  - Fellegi Dávid (gitár), Puporka Jenő (nagybőbő) Lugosi Dániel Ali (klarinét) - (2016.március 19.)